Cusco & Machu Picchu

Cusco: Een mooie stad, leuk gezelschap. Dat kan hier niet meer stuk!

screenhunter_022

 

De aankomst en weerzien was erg leuk! Barb en ik waren namelijk apart gereisd, terwijl Nina en Opa de kinderen onder hun hoede namen.

screenhunter_008

De volgende morgen kopen we ons een toegangsticket voor de Inca sites rond Cusco en regelen we onze toegang tot Machu Picchu en de trein heen en terug (amaaai mijne portomonnee).

screenhunter_016

We wandelen in de stad, nemen een taxi met 7 in een auto voor 4 personen, en eten lekker.

Cusco geeft niet de indruk dat het 3400 meter hoog ligt, aangezien het in een dal ligt tussen nog veel hogere bergen.

Het Saqsahuaman complex boven de stad is uitzonderlijkmooi. Deze versterkte incaburcht bestaat uit immense stenen die ingenieus in elkaar zijn gepast.

Daags nadien rijden we door de Sacred Valley via Pisaq naar Ollantaytambo. We zitten in een echte toeristenbus, met gids. Erg interessant, en ook eens een andere manier van reizen voor ons.

Op de berg Cerro Kuntur net boven Pisaq ligt een ruïne van de Inca’s bestaande uit een burcht, stad, heilige plaatsen en nog hoger een astronomische observatie plaats, zonnewijzer of Intihuatana in het Quechua. Ook hier vinden we weer ontelbare terrassen in de bergen rond de stad. De Inca’s kende het principe van terrassen om erosie tegen te gaan, irrigatie te regelen, maar ook om de temperatuur te regelen. Op deze manier konden ze gewassen kweken op hoge hoogte, die normaal gezien op deze hoogtes niet zouden kunnen gedijen.

’s Middags eten we in een erg mooi restaurant. Tegen dat we een/enkele van de lekkere dessertjes van het buffet nemen komt de BBQ kok net voorbij met een schotel Cuy, cavia. Verdorie, dat hebben we gemist!

screenhunter_013

Girl power

Ollantaytambo, een kleine nederzetting in de vallei van de Urubamba is onze eindbestemming van de dag. Hier komt de Inca-trail van Cusco naar Machu Picchu langs. De Inca’s hebben hier een hele stad, een rustplaats voor de mensen die langs de trail trokken, gebouwd: een Tambo genoemd in het Quechua. Een tempel en een offersteen ontbreken ook niet. De 279 treden naar boven overwinnen we allen makkelijk. Hoe de Inca’s in de tijd de granieten stenen voor de tempel op deze hoogte kregen, blijft een misterie. Men weet wel dat de stenen (tot 80 ton/stuk) van de overkant van de vallei kwamen. Ze werden gekapt, naar beneden gerold, waar ze over de rivier Urubamba rivier moesten geraken. Daarvoor verlegde de inca’s de rivier. Makkelijker kan niet, wel? Het bouwwerk is waarschijnlijk nooit afgeraakt. Er lagen nog verschillende stenen langs de mogelijke route.

screenhunter_026

Men heeft ook getest hoeveel mensen men mogelijks nodig had om deze stenen te verleggen: 160 man om een steentje van 8 ton horizontaal te bewegen. Dat zou dan willen zeggen 1600 man voor de grotere stenen van 80 ton……waar zouden die allen staan op die berg? Men weet het niet. Ezels en paarden had men toen nog niet. De alpaca en llama kunnen wel als lastdier gebruikt worden, tot 40 kilo kunnen deze dieren makkelijk dragen. Tegenwoordig verkiest men de (muil)ezel voor het transport van goederen.

In de rotsen aan de overkant van de tempel is een Inca gezicht uitgehakt. Op 21 juni schijnt de zon recht door de ogen van de uitgehakte Inca op de tempel. Het startsein voor de Inca’s om terug te beginnen planten op hun vele terrassen.

De oogst werd gestockeerd in de graanschuren die tegen de rotsen plakken. De schuren werden zo geplaatst dat er een constante frisse wind de oogst vers en droog hield. Er zouden recent tijdens opgravingen nog aardappelen gevonden zijn die nog eetbaar waren! Knap! We klimmen naar boven met ons zoutvatje op zoek naar meer aardappelen. We vinden er geen, dus genieten we van het uitzicht op de stad die tijdens de Inca tijd gebouwd werd in de vorm van een choclo, Quechua voor mais. Toch nog duidelijk zichtbaar!

De dag nadien bezoeken we een open zoutmijn, de Salinas. Deze mijn wordt gevoed door een riviertje dat uit een spleet in een rots tevoorschijn komt. Ook lang geleden was dit al een belangrijke plaats: ten tijden van de frigoloze keuken was het zout erg belangrijk om vleeswaren te bewaren.

Nadien rijden we door naar Maray, een cirkelvormige terrasbouw waar de Inca’s testen deden met hun landbouwgewassen, temperatuur en irrigatie. Elk terrasje meer naar beneden steeg de temperatuur met 0,5 graden. Helemaal beneden hebben ze een gigantische witte steen ingegraven, 1 meter onder de grond. Deze steen capteert de warmte tijdens de dag en geeft deze terug af tijdens de nacht. Op deze site werden verschillende medische planten geteeld. De Inca’s kende de werking van ontelbare kruiden. Dit liet hen toe om operaties uit te voeren, gebroken beenderen te helen,….

Machu Picchu, voor velen enkel een super toeristische attracties, voor anderen het symbool van Peru. Een verborgen stad die pas in 1911 ontdekt werd door de Amerikaanse onderzoeker Hiram Bingham. Het is alvast een erg speciale plaats.

Vanuit het plaatsje Agua Calientes, nu Machu Picchu Pueblo, genoemd rijden we in de vroegte naar boven per bus. De drukte is niet overdreven, de site ligt er prachtig bij in het vroege ochtendzonnetje. De volledige site is erg goed onderhouden en geeft een goed beeld hoe deze 400 tot 700 mensen hier 800 tot 600 jaar geleden zouden hebben geleefd.

screenhunter_018

Ondanks het feit dat de stad 1000 meter lager ligt dan Cusco, heb je het idee om boven op de wereld te zitten. De afgronden naar de Urubamba rivier die rond de stad meandert, zijn impressionant. Je moet er maar op komen om hier een stad te bouwen.

screenhunter_025

Het is algemeen geweten dat er nog andere Inca sites zijn die ook prachtig zijn, maar Machu Picchu is een superlatief. Toen Mister Bingham hier binnenwandelde, begeleid door een locale boer die hij eerst gunstig gestemd had, dacht hij dat hij Vilcabamba ontdekt had, de verborgen hoofdstad waar de laatste Inca’s zich in hadden terug getrokken bij de start van de Spaanse Kolonisatie. Daarom werd deze stad voor lange tijd verkeerdelijk als de verloren stad beschouwd. Later in 1946 heeft de wetenschapper XXX de stad Espiritu Pampa als de verborgen stad geïdentificeerd. Deze stad is echter enkel bereikbaar na een trektocht van een week! Ze staat alvast op mijn verlanglijstje van must do!

We keren terug naar Cusco, waar we afscheid nemen van Nina en Opa. Zij vliegen terug naar België. Wij hebben alvast erg genoten van de dagen samen, het was erg aangenaam en ook speciaal om in een ander continent met de (schoon)ouders te reizen.

We kicken nog een dagje af, terwijl bezoeken we het Inca museum, gaan naar de kapper en laten de was doen.

De volgende dag nemen we de bus naar Juliaca. Het is een goedkoper ticket dan hetgene we kochten voor de kinderen om van Puno naar Cusco te reizen met de bus waar ook Opa en Nina mee reisden. We hebben geweten waarom! Ondanks het feit dat de seniorita aan de verkoopsdesk ons verzekerde dat we een directe bus namen met ‘cama stoelen’ (= de businessclass van de bussen) stopten we constant om lokale mensen in en uit te laten. We zaten in een boemel in plaats van een intercontinental. De beloofde en door ons geambieerde aankomst tijd van 13.00 werd uiteraard niet gehaald…

In Juliaca kunnen we gelukkig wel vrijwel meteen in onze gemaakte auto stappen en laten met veel plezier deze vuile, slecht onderhouden stad achter ons, op weg naar de Colca Canyon.

 

Nog enkele foto’s voor de bouwers onder ons:

En de wetenschappers:

screenhunter_027

zonnenwijzer

Een reactie op “Cusco & Machu Picchu

  1. Elise Laura en Pieter schreef:

    Mooi oude tijd… Rotsblokken op misterieuze wijze verplaatsen, balken bij elkaar binden met wat koord ipv nagels en schroeven. En stenen stapelen zonder mortel… Stiekem ben ik toch blij dat de bouwwereld wat vooruitgang geboekt heeft 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s