Vulkanen route

Een vulkaan beklimmen is natuurljk een must als je door Chili reist. Dit land is een aaneenschakeling van vulkanen, termische baden en tectonische platen die tegen elkaar inwerken met de nodige aardbevingen tot gevolg.

We hadden onze eerste vulkaanervaring in Chaiten, Parc Pumalin. Zoals het verslag van Rianne (https://dreamitdoit.be/2016/12/06/le-volcan-de-chaiten/) vermelt, hadden we na een mooie maar vermoeiende wandeling niet erg veel succes. De wolken laten niet toe dat we in de krater kijken.

8 – 10 december 2016
Niet geklaagd, we komen nog andere vulkanen tegen tijdens onze trek naar het noorden. Voor dat we het nationale park Lanin intrekken, slaan we nog genoeg eten in. Het park en de gelijknamige vulkaan liggen namelijk vlak tegen de grens van Chile, dus we moeten onze voorraden van vers voedsel, fruit en groenten, plannen ivm de grensovergang. We verblijven eerst aan de zuidzijde van de vulkaan. We vinden een mooie ‘wild camping’ aan het Huechulafquen meer.

We hebben prachtige vergezichten op de bergen en de vulkaan vanop onze kampeerplaats.

p1030266

Vulkaan Lanin

We staan tussen de Araucaria bomen, oftewel de Monkey puzzle tree. Onze benen zijn wat stram, het weer schitterend en we beslissen om de wandeling van 7 uur heen en terug naar de vulkaan aan ons voorbij te laten gaan. Langs de noordzijde kan je in 40 minuten op de top geraken! We genieten dus van een dagje rust, peninsula’s bouwen in de lago, varen met onze rubberboot en lezen.

Tegen de avond trekt de zon zich terug achter de wolken en de wind trekt aan. ’s Nachts waait het verschrikkelijk hard, gecombineerd met harde regen. De plantjes hebben er dan misschien wel deugd aan, voor de nachtrust is het niet ideaal.

10 – 13 december 2016

’s Morgens vertrekken we in de gietende regen. Het ontbijt hebben we ook in de tent genomen. Tegen de tijd dat we aan de noordzijde van de vulkaan zijn is het weer absoluut niet verbeterd, de vulkaan ligt volledig in de wolken, dus we rijden gewoon door naar de douane post die in het prachtige Nationale park Villarrica ligt.

Misschien dat het weer in Pucon beter is. De weg naar Pucon is schitterend, en als het helder weer is moet deze route ongeloofelijk knap zijn. Wij bekijken de bossen in de mistige wolken tussen de zwiepende ruitenwissers door. Na 200 km moeten we vaststellen dat het in Pucon al even goed is als in het park. De vulkaan Villarria verbergt zich in de wolken. Volgens de toeristische info is er wel vulkanische activiteit de laatste dagen. We beslissen om een cabana te nemen vlak bij het dorp. De update van het weer zegt dat het morgen vroeg beter zal zijn! Fingers crossed.

Na een voormiddag schooltje (arme kindjes, helemaal naar Zuid Amerika komen om schoolwerk te krijgen) rijden we verder onder een bewolkte hemel. De Villarrica zal voor een volgende keer zijn. We trekken via kleine en prachtig mooie weggetjes, de lago Colico, Laguna Verde naar het parc Conguillio, en de bijhorende vulkaan Lliama. Onderweg stoppen om het hutje, casa de colono, van de eerste kolonisten die hier woonden te bewonderen. We bekijken ook de rivier Truful-Truful die afgesneden werd door de lava en zo een meertje vormt, de Arcoisis. De bomen van het oorspronkelijke bos staan nog steeds recht onder water! (min of meer) Deze scenery werd een aantal jaren geleden gebruikt bij het filmen van de televisieserie ‘Walking with Dinosaurs’ omdat dit landschap erg aansluit bij het landschap van miljoenen jaren geleden. We gaan nog op zoek naar dinosporen, maar vinden er geen…

Voor dat we het park intrekken stoppen we aan het toeristische info centrum van Melipeucu. Het gebouw heeft een dakbekleding gemaakt uit lava steen. Erg speciaal.

p1030294

vulkaanstenen dak

De vrouw achter de balie heeft nog een jaartje in La Hulpe gewoond! De vriendelijke vrouw verwijst ons ook nog naar een mooie waterval in de Rio Alipen net voorbij de ingang van het park. We peuzelen onze meloen op onder het genot van het zicht op deze waterval.

p1030300

Truful Truful

’s Avonds genieten we van de chili con carne op onze camping aan de lago Conguillio, al moeten we op het einde van de maaltijd vluchten voor de regen.

De route die we tot nu toe gevolgd hebben noemt men de Circuito Araucania Andina, door ons de vulkanen route genoemd omdat we dus op jacht zijn naar een echte vulkaan krater, eentje meet lava, en zwavelzuur. Zo een echte actieve vulkaan vanop TV…..Maar voorlopig hebben we geen succes.

Vandaag is Arthur ziek. Slecht geslapen, hoofdpijn en braakneigingen. We kennen onze welp, een dagje rust en bed, morgen is hij er terug. Hij  heeft de juiste dag uit gekozen, het regent pijpenstelen, een echte dag om er niet uit te komen. Terwijl Lucas en Rianne voor het school werken onder de shelter verwarm ik hen met een vuurtje. De tafel van 4, dictee door mama, er wordt hier gewerkt!

’s Middags wordt het toch iets beter, ik blijf bij Arthur die nog steeds slaapt, en de andere doen een wandelingetje van 10 kilometer via de playa door het Araucaria bos. Als ze terug komen is Lucas beladen met stokken, balken en oudemannenbaard. Onderweg werden er ook nog wat moeilijke wiskundige problemen op gelost. 4×4 is 16, niet Land Rover!!

‘Oudemannenbaard’ is een mos dat op de stam van de bomen groeit, je vindt het hier overal, een indicatie dat de lucht erg zuiver is. We ademen alvast een beetje dieper in, het kan maar helpen.

Het is volle maan en open hemel tijdens de nacht, het vriest! ’s Morgens begint de dag met een zonnetje, het belooft een zalige dag te worden. Arthur is ook iets beter, al is hij nog een beetje slap. Barb, Rianne en Lucas vertrekken alvast op de Sierra Nevada trail. Ik breek ons campement op en met twee uurtjes vertraging vertrek ik ook met Arthur naar de top. Arthur voelt zich nog wat slap, en het tempo is eerder traag. Niet te verwonderen als je in de laatste 24h enkel water en een ½ appeltje hebt gehad. Ik geef hem een vers broodje, hard als beton, met een glas water en al gauw is onze welp terug een berggeit. Een gevangenis maaltijd werkt altijd. We komen de andere tegen als ze net op de terug weg zijn. Lucas heeft hier een blog post over zijn ervaringen in het grote oerbos met de Araucaria, Lenga en Coigue bomen en het cadeau’tje dat ze voor Arthur hebben meegebracht, te lezen hier:

https://dreamitdoit.be/2016/12/18/dans-les-montagnes-et-les-vulcanes/

13 – 15 december 2016

We vervolgen onze weg over de rippio en door het vulkaan gebied. Een speciale en erg mooie omgeving!

Onderweg komen we een vrachtwagen tegen waarvan de aanhangwagen is omgekanteld tijdens het nemen van een scherpe bocht. De lading is van de kar afgevallen. Geen goede dag voor de arme chauffeur. We proberen nog te helpen met de winch om de kar terug op haar poten te krijgen. Maar de 2,5 ton Defender heeft niks te betekenen tegen de 15 ton aanhangwagen. We trekken de Defender naar de kar toe. Gelukkig is er een bulldozer beschikbaar enkele kilometers verder die de ongelukkige chauffeur verder helpt.

We rijden verder naar onze bestemming via Curacautin. Tijdens het tanken zien we een lasser aan het werk een 20 tal meter verder weg van het naftstation. We profiteren ervan om ons dakrek nog eens op te lappen. Dat er op zo een korte afstand ook naft getankt wordt, en dat mijn zetel hoesen bijna mee op fikken vergeten we maar snel. Job well done, en wij weer weg.

We vinden een leuke camping aan de rivier (Salto de la Princessa), er zijn ook Cabana’s. Het is al laat, iedereen moe, de prijs van de Cabanas aanvaardbaar. Soit, ik moet er geen tekening bij maken waar we slapen!

Woesndag 14 December is het weer een mooie dag. Waarom eens niet fietsen tussen de vulkanen? We huren ons 5 mountainbikes, type OXFORD. Engelse kwaliteit zoals een Land Rover, maar dan wss ‘made in China’. Bof, ik neem alvast mijn gereedschap setje mee. De tocht vertrekt aan een oud stationsgebouw in Manzanar, vanwaar we de oude spoorlijn cyclovia volgen. Te vergelijken met de ravel van Hoegaarden naar Namen.

p1030481

De heen weg is vals plat, we stijgen een totaal van 100 meter over de totale 12,7 kilometer. We zien het aan onze jonge telgjes. Het lijkt dat ze hun fietsbenen in Beauvechain hebben gelaten. Na het ijsroompje in Mallalcahuello gaat het al een stuk beter op de terugweg!

We rijden weer verder via onze ‘vulkanen route’. Wandelen met de auto noemt Barbara het. Het gemiddelde ligt er laag door de kleine weggetjes, de vele stopjes en het mooie landschap. We geraken toch nog tijdig in onze camping net buiten Santa Barbara. Een goede keuze: een riviertje, mooi bos met grote oude bomen, een tafel en kampvuur plaats. De motor staat nog niet af of we liggen met z’n allen in het water. Zalig!

16 december 2016

Als echt nomaden vertrekken we weer de volgende dag. Het is nog wat mistig en bewolkt als we doorrijden om 10.00. In blijde verwachting van de opklaring later de dag vervolgen we onze laatste dag van de ‘vulkanen route’. Nadien zullen we afbuigen naar de zee. Maar het klaart niet op. We zien met moeite het reservewiel op de motorkap. Zo heeft het ook geen zin!

We komen nog via een imker die zijn honing verkoopt aan Duitsland. De honing wordt in grote vaten van 200 liter verscheept. Het smelten en behandelen gebeurt buiten op een open hout vuur! We krijgen een rondleiding en uitleg, waarna we een goede voorraad inslaan.

We beslissen om een snellere route te nemen en even via de panamerican (de autostrade Noord-Zuid in Chili) te rijden tot…..uiteindelijk Santiago. Hier willen we de Defender nog eens in de watten leggen. We zijn net te laat, de garage is al een kwartier dicht. Het is vrijdag en de garage opent pas terug op maandag 8u….

Nos chers amis et famille francophone, desole, mais cette fois ci pas de traduction en Francais…. Google translate?

Een reactie op “Vulkanen route

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s