Colonie des Européens

Sorry voor het lange wachten op onze volgende blogpost, maar we hebben de laatste dagen erg weinig toegang gehad tot internet. Patagonië is geen Buenos Aires. Als beloning meteen meerdere posts tegelijkertijd, want we hebben offline onze voorbereidingen gedaan.

Villa Ventana – Lago Parque – El Condor, 9 – 14 oktober 2016

Sinds ons verblijf in Tandil zijn we stilaan afgezakt naar de kust.
Onze eerste stop was Villa Ventana in de Siërra. Jan had via het Land Rover forum van Zuid-Amerika “kennis gemaakt” met Santiago die ons wou ontvangen in zijn dorp. Villa Ventana is erg geliefd bij de Argentijnen owv de Siërra. De siërra is een kleine bergketen in het midden van de Pampas. Het is een welkome afwisseling in de wijdse saaie landschappen tussen BA en Patagonië. We komen er toe tijdens een lang weekend en het is er pokkedruk. Santiago werkt in de toeristische sector en heeft het erg druk met al de toeristen dit weekend 4×4 tochten aan te bieden door de siërra. Met een Defender natuurlijk. We gaan dus verschillende keren op zoek naar hem. We spreken zijn moeder en zijn vrouw, maar hemzelf zien lukt ons niet. We verblijven op een mooie natuurcamping iets buiten het dorp. Het zonnetje schijnt en we zetten onze tent op tussen de jonge Argentijnen die hier hun weekend al kamperend doorbrengen. We koken, beleven een rustige avond en gaan goed op tijd naar bed. ’s Avonds komt de wind op en ’s nachts waaien we bijna uit onze tent. Morgenvroeg zal die wel weer gaan liggen, denken we. Maar niets is minder waar. Maandag is het koud en de wind blijft ongelooflijk sterk gaan. We planden een wandeling in de voormiddag en winkelen in de namiddag, maar draaien ons schema om in de hoop ’s namiddags beter weer te hebben.
Tegen dat we ons goed hebben aangekleed om dan toch de wind te trotseren voor de wandeling en we ons naar het startpunt van een tocht door de siërra begeven, start het met regenen. We willen niet opgeven en vertrekken toch, maar krijgen een “no go” van de parkwachter. “Peligroso con este tiempo” krijgen we te horen. Flauw, denken we. Maar als we ’s anderendaags de wandeling toch doen, begrijpen we waarom. De wandeling is louter klimmen op grote rotsen tot aan een mooie mini waterval (in vergelijking met iguazu!) die heel glad zijn bij nat weer. Met regen en wind had dat inderdaad reuzegevaarlijk geweest.
Uit miserie kruipen we rest van de namiddag in onze tent. Gelukkig is er schoolwerk om ons te entertainen :-).
’s Avonds krijgen we te horen van de kampeigenaars dat ze naar hun huis in het dorp vluchten, want we zijn nog de enige kampeerders op het terrein. We bedisselen dat we binnen mogen koken en eten in een gebouwtje van de camping. Dat hielp alvast tegen de gierende wind! Tijdens het eten kijken we meermaals angstig naar onze tent die zich dapper weert in dit weer en bedenken dat we vannacht toch liever onze matrassen binnen leggen en van dit gebouwtje onze slaapplaats maken. Net op dat moment komt Santiago toe met zijn vrouw, kinderen en schoonmoeder voor een babbeltje. We zijn helaas
door onze voorraad drank heen en kunnen hen dus geen drankje aanbieden. De vrouwen spreken enkel Spaans en dus probeer in met hen een moeizaam beleefdheidsbabbeltje te doen. Jan en Santiago ratelen in het Engels over… u raadt het al… Defenders.
Na ons bezoek besluiten we in het donker alsnog onze plannen uit te voeren. Alle hens aan dek, iedereen helpt met het leeghalen van de tent en ons te installeren in het gebouw. Met gierende wind leggen we onze tipi plat en krijgen ze warempel opgevouwen.
Als we daags nadien wakker worden, is het weer warm en kalm. Wind? Welke wind?

We kramen op en rijden door naar een volgende tussenstop. Nu is het vooral kilometers maken op weg naar Peninsula Valdez. We houden halt in Lago Parque de Salada aan een mooi meer waar we helemaal alleen op de camping staan. Voor de Argentijnen is het momenteel geen vakantieseizoen. Ah nee, in België ook niet zeker?! 😄
Diego, moest je ooit naar Argentinië komen, breng dan zeker je Kite mee! 😉

Onze volgende stop is Balneario El Condor, een klein kustplaatsje aan de monding van de Rio Negro en de Atlantische oceaan. Dit plaatsje is bekend owv een cliff waar een grote kolonie Lori’s (soort papegaaien) woont in de ontelbare holen in de rots.
Bij aankomst in het dorp besluiten we de verschillende campings af te rijden en de beste eruit te kiezen. Zodra we aankomen bij onze eerste keuze, zien we een mooie unimogcamper staan. Jan twijfelt geen seconde en draait onze Def de camping op. “Het zijn zelfs Belgen”, roep ik als ik de nummerplaat zie. Een vreemd gevoel van euforie bij het zien van andere Belgen aan de andere kant van de wereld?! We stappen uit en worden meteen aangesproken door een Vlaamse vrouw, Martine. Maar Martine hoort niet bij die campervan… Martine en Nico komen uit Gent en reizen 2 maanden door Argentinië met een gehuurde camper. De Unimog hoort toe aan een gezin uit Libramont, weet Martine ons te vertellen, maar ze zijn even gaan wandelen.
Onze plannen om alle campings uit het dorp af te gaan, worden meteen opgeborgen. We blijven lekker hier.
Er staat ook een Duitse familie waar we ook meteen mee aan de klap gaan. Zij zijn sinds 2 maanden onderweg voor een trip van een jaar door Zuid-Amerika met hun 2 kindjes, Raphael (6j) en Gloria (3j).
p1010815Zodra de Belgen terugkomen van hun wandeling wordt er ook met hen kennis gemaakt. Francoise, Dominique, Pauline (9j) en Louis (8j) maken een trip van 2 jaar door dit continent en hebben 4 jaar aan hun camper gebouwd. Af en toe loopt er wat “kwijl” uit Jan zijn mond bij het aanschouwen van hun campervan. 😉
Het duurt een hele tijd eer we ons campement opgezet krijgen, zo druk hebben we het met kennis maken, babbelen, verhalen uitwisselen,…
p1010819De kinderen vinden elkaar en verbroederen meteen, allen door het dolle heen met hun nieuwe vriendjes. Met Raphael is het iets moeilijker communiceren, omdat er geen gemeenschappelijke taal is. Maar om met autootjes straten in het zand te maken of tikkertje te spelen, is er niet veel taal nodig.
We verblijven 2 nachten in El Condor met onze nieuwe vrienden. ’s Avonds wordt er samen ‘geaperitiefd’ of gepinteliert na het eten. Overdag maken we een wandeling naar de papegaaienrots met 5 ipv 3 kinderen, we gaan boodschappen doen terwijl de kinderen bij de anderen op de camping blijven. Het is echt reuzefijn.
Deze ochtend nemen we toch afscheid van iedereen en trekken verder. “Tot over een paar dagen, in Valdez!”

We nemen de Ruta 1, een klein weggetje dat helemaal langs de kust tot in San Antonio del Este gaat. De weg start met een mooi betonneke, maar wordt al snel typische Argentijnse weg: zand en kiezel met af en toe fameuze ‘ripio’ (boebbels in de weg die je wagen uiteen doen daveren).

We stoppen in Punta Bermuja waar we mits een kleine vergoeding het viewpoint op mogen om een strand met duizenden zeeleeuwen en zeehonden te kunnen bewonderen. Met onze verrekijker in de aanslag, bekijken we de beestjes die er liggen te rusten, spelen of zwemmen in de zee. Je kan hier soms ook walvissen zien, maar hoewel we de zee meermaals afspeuren, zien we er geen enkele.
We doen nog een fijne babbel met een plaatselijke leerkracht biologie die vandaag prospectie komt doen en morgen met zijn leerlingen naar hier afzakt.
Terug de auto in en verder op weg. Het is al half 2 dus de maagjes knorren. Bij een plekje met de naam “Bajadi de Echandi” houden we halt voor een picnic with a view. En wat een view. Plots zie ik iets bewegen in het water. Walvissen!!! Arthur snelt naar de auto om de verrekijkers te halen en we aanschouwen de meesterlijke dieren en genieten!!! Tijdens onze hele picnic blijven ze ongeveer rond dezelfde plaats zwemmen. Onze eerste walvissen waren alvast een magisch moment!

Mes chers amis francophones, je ne vous oublie pas, mais un peu de patience! ☺️

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s