Calandria Chica

Tandil – 8&9 octobre 2016

When reading about Argentina, you cannot get around the wonderful estancias (huge farms) that can be found all over the country. When driving the ‘autovia’ you pass many of them, almost without noticing them as they are hidden into the Pampas.

We had all the luck to be invited to one of this amazing farms. In the plane from Madrid to Buenos Aires, Jan sat next to a very nice man, Mike (Miguel). They started talking about our trip, about Argentina as a country, about family and children and about their dreams.
Mike explained that he is living in BA with his family, but during the weekends they escape the city to have some rest in the Estancia of his parents near Tandil. They have a cheese factory up there that they would like to develop.
When arriving in BA, we met Mike’s wife, Mariana who flew the same trip but with another company/plane. “Thanks to” a strike of the luggage employees we had some more time to get to know eachother. By the time we left the airport we had exchanged contact details and kept in contact via whatsapp.
Earlier this week, Mike contacted us by inviting us to the estancia as they would spend the weekend over there. We did not hesitate a second. We were glad to meet up with this nice couple again and ofcourse we were very curious about the farm.

Saturday afternoon we arrived in this magic place. We left the autovia, drove through the gate of “Calandria Chica” and 2 km later of sandy road we arrived in Paradise. What a beautiful place! A very nice garden surrounded the pink house. It’s springtime, so all plants are fresh green. We were welcomed by Victor (the gardener), Mirta (the house keeper), Mike, Mariana, Mariane (Mike’s mother), Julietta, Rodrigo (2 of the 3 children of Mike and Mariana) and the 2 dogs.
As soon as we arrived, we were offered a nice home-made cheese out of their own factory, produced by the milk of their own cows,… What a super welcoming present!
We made a walk in the beautiful garden, got to see the cheese factory with kind explanations for the kids and were taken to the dairy, the place were the 1000 cows are milked twice a day. Unluckely they just finished the job of milking them.
We headed back to the house and had some teatime with the most wonderful coockies and cake ever, thanks to Mirta.
Our hosts offered us a place to stay the night and so after some more talking and a good supper, we all went to sleep.

We slept on roses and had some breakfast together. After packing up our stuff and haven taken some pictures of this great souvenir, our road continued, to Villa Ventana. But before leaving, we were right in time to see the milking of the cows at the dairy.

Mike, Mariana, Mariane, Rodrigo and Julietta, thank you sooooo much for all your kindness. And for the home made Dulce de Leche!
Welcome in our mini estancia (without cows and cheese factory) in Belgium one day!

Barbara

——–

Comment faire du fromage?

On a été visiter des amis argentins (qu’on a rencontré sur l’avion). Eux, ils ont une petite usine où ils fabriquent du fromage. Nous sommes allés la voir.
1. Ils récoltent du lait des vaches. (chaque vache donne entre les 20 à 40 litres par fois qu’elles se font laiter.)
2. Tout le lait recolté va dans une sorte de super grand bolle de 1000 litres. Le lait se pasteurise et devient tout épais et moilleux. Si ils désirent de faire un fromage avec un goût, ils ajoutent des enzymes et des émulgateurs. Ensuite ils le coupent avec une sorte de couteau géante qui en fait pleins de petits blocs.
img_53463. Ils versent le fromage liquide dans un grand bac plat et rectangulaire. Quand le bac est rempli, il y a un produit qui flotte au dessus du lait (des proteïnes), qu’ils enlèvent et avec ca ils nourissent les cochons.
4. Le fromage liquide est mis dans un pot (en forme de bloc de fromage) avec un couvercle qui presse le fromage. Ils les empillent l’un sur l’autre dans un tuyau avec un poid dessus pour bien presser la matière. Après 1 heure être presser ils retournent les moulles pour une 2ième heure. Ensuite, les fromages sont mis dans un géant frigo pour 3 semaines pour que ca devient du vrai fromage!
5. Quand le fromage est assez dur, on le peint d’une couleure spécifique. Chaque sorte de fromage différent a une couleur différente. En première place, ca sert à protèger le fromage contre le sèchement
6. Tous est prêt? Super, on peut les emmener au magasin. Et les manger! Mmmm

Rianne

Comment fabriquer du lait avec  1000  vaches?
Les fermes ici sont environ 2000 hectares (= 2000 terrain de foot!).
Les vaches se font pousser par un cheval assisté de son cowboy et trois chiens. Elles se poussent pour être la première à laiter.

On les pousse pourqu’ il y 14 vaches dans une file. D’abords les pis sont désinfecté et puis on mets des ” aspirateur de lait” sur les pis. La machine retire le lait des vaches. Quand les premières (deux,trois) ont fini, on fait entrer la deuxième file.
Les monsieurs “laiteurs” travaillent 4h00 sans s’arrêter. Le lait est directement transporté dans énorme réfrigérateur de 20.000 liters.
Ce procesus se fait 2 fois par 24h. Dans cette ferme, 2 x 17.000 litres de lait est retiré chaque jour. Imagine-toi une table de 34.000 bouteilles de lait… C’est énorme!

Arthur


Advertenties

2 reacties op ‘Calandria Chica

  1. omama chantal schreef:

    Lieve Rianne,
    En heb je lekker gesmuld van de kaas? Toch prachtig om te zien hoe dat kaas gemaakt wordt. En natuurlijk zeer tof om jullie verhalen te kunnen volgen. We kijken zeer regelmatig of er geen nieuws is.Natuurlijk zijn we nieuwsgierig naar de reis. En vorderen de werken voor school ook een beetje? dikke knuffel

    Like

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