Antenna story

Voordat we naar Zuid Amerika vertrokken heb ik thuis nog snel de dag voor vertrek van de auto een nieuwe antenne geïnstalleerd. De vorige had slecht ontvangst, en om 15.000 km enkel naar het geronk van de 5 cilinder te luisteren, of Clouseau…dat was geen optie. Toch wel een serieus werkje omdat het hele ‘dashboard’ er uit moest om de antenne kabel door de opening in de bulk head te krijgen. Met behulp van Arthur was dit werkje snel gefixed. En we hadden zelf maar een vijs over na montage. Niet slecht!

De antenne is af schroefbaar, dus voor het zeetransport hebben we ze gedemonteerd. Tijdens het op laden in de haven van de verschillende koffers ben ik op het draadeindje gaan staan dat door de front wing steekt. Onder al dat lomp gewicht was deze geplooid. Op de camping heb ik het recht proberen de wringen met als resultaat dat het afbrak.

Geen antenne meer, dus er moest dringend een oplossing gevonden worden!

Na stoppen bij enkele vriendelijke metaalbewerkers die ons doorstuurde naar iemand die koper kan ‘lassen’ hadden we een vriendelijke man die ons verder hielp. Hij had een atelier vol met ijzer, oude machines, alleen dat was al de moeite om te stoppen. Lassen was geen oplossing omdat de plastiek isolatie van de kabel zou smelten. Onze vriendelijke man heeft dan de diameter van het stompje verkleind met een vijl zodat we er draad op konden tappen met een draadsnijkussen. Na de montage in de wing en het vastzetten van de antenne hadden we terug radio!! Geweldig! We mochten zelf niks betalen.

 

Before the Defender had to go into the container, I did install a new fancy antenna for the radio. An antenna which you could unscrew from his lower part, great when you go off road and will battle some branches and trees. Getting the cable into the cabin through the bulkhead and attached to the radio did not went very smooth. We had to dismantle a good part of the dashboard from the defender before we could get this antenna connected to the radio. I’m not sure why the bulkhead penetrations are all sealed and watertight when the remaining of the car is like a sponge. After mounting  all the pieces again together we only had one bold left over, not bad!

The antenna successfully tested during the trip from Beauvechain to Antwerp, after the trip I did unscrew it and safely stored to upper part in the trunk of the car. Image the antenna would break during the transport!

When I was installing the different boxes on the roofrack  in Buenos Aires port I manage to step on the lower part of the antenna which is  sticking out of the Portside wing of the car. I  climb on the roofrack via the engine bay and front spare wheel and being in the hurry  I was, I bent the antenna part fixed to the front wing!!!! On the camping side I did brake it completely trying to get it in shape again..job well done….I wasn’t looking forward to the few CD’s we took with us, or the sound of the TD5 making me sleepy during long drives. A solutions had to be found soon.

After a stop at a welding job I got an address of a friendly man who could help me and join the two copper part together again. Since the mantle of the cable was of plastic, and we feared it would melt, he opted for another better solution: the diameter of the remaining part was reduced by a file after we made some threat on it allowing the upper part to screw on it again. With a minimum of material and good mechanical skills this man fixed the problem.

After some playing around and putting it all together again the radio was working fine!!  We wanted to pay him for his time and work done, but he denied. Payment or not, a special post on the blog is the minimum we can do for him.

img_5315

img_5318

2 reacties op ‘Antenna story

  1. opma schreef:

    Heel de wereld zit vol met “fantastisch creatieve mensen” soms ook “bricoleurs” genoemd. Je moet ze alleen kunnen vinden. Meestal zijn ze zo fier als ze een zogezegd onmogelijk probleem opgelost hebben dat ze het graag gratis doen. Mooi toch!

    Like

  2. Alan schreef:

    barb waarschijnlijk blij dat de radio het terug kan overnemen van haar… en de rest van het reisgezelschap vindt dat wellicht ook niet slecht ;p. Heel leuk om jullie avonturen te volgen! Dikke kussen vanop de watervallen van Gent

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s