Iguazú!

Auto nog altijd niet beschikbaar, issues slepen aan. Dus tweede poging om Iguazú te bezoeken per vliegtuig. Deze keer loopt de reservatie vlekkeloos en dus zitten wij zaterdagmiddag met z’n 5 op de vlieger om een afstand van 1300 km naar het noorden af te leggen, naar het drielandenpunt Argentinië, Brazilië, Paraguay.

Iguazú is bekend owv zijn enorme watervallen. Heel de streek leeft uitsluitend van toerisme. Zowel de Argentijnen als de Brazilianen hebben hun eigen National Parc waarin ze toeristen alle facetten van de watervallen willen laten zien.
Zondagochtend om 8u staan we paraat voor vertrek naar het Argentijnse “Parque National Iguazú”. We beginnen meteen met een wandeling langs één van de vele mooie trails midden in de natuur (jungle). We starten met het aanschouwen van een eerste waterval(letje, bleek later), een tweede,… tot we als maar luider het geruis en gedonder van water horen. Plots verschijnt er een waaier aan watervallen in alle vormen en maten, een wondermooie setting. We zijn erg vroeg waardoor de paden nog niet overbevolkt zijn en je nog het gevoel hebt een echt privilege te mogen beleven. Het zonnetje schijnt, het is lekker warm, vogeltjes vliegen boven de watervallenpartij, het zicht is adembenemend. Het is echt genieten van top tot teen! We wandelen de ‘upper trail’, de ‘lower trail’, wandelen tot beneden aan het water, steken de baai over per boot naar het eilandje vanwaar je nog dichter bij de watervallen komt. We maken gebruik van alle mogelijkheden die we krijgen om dit natuurwonder te aanschouwen. We genieten van panoramische zichten op afstand, bestuderen de watervallen langs boven, vanonder en alle afstanden daartussen, en we worden nat van de watermist bij het bewonderen van deze denderende watermassa vlakbij.

image
’s Middags picknicken we ergens op een paadje en blijkt dat we halt hebben gehouden bij de ‘woning’ van een varaan.
’s Namiddags nemen we nog de trein naar de grootste waterval, genaamd ‘la garganta del Diablo’ oftewel ‘Devils Throat’. Het is een watervallencomplex in de vorm van een cirkel en er vloeit meer dan 62 miljoen liter water per seconde over de rand naar beneden. Helaas is de walkway naar dit prachtig stuk natuur overvol, net als het viewpoint. Het is wringen voor een mooi plekje. Na de hele dag in het park rond te kuieren is het tijd om naar huis te gaan. Morgen opnieuw, maar dan via de Braziliaanse zijde.

Vannacht heeft het veel geregend! Terwijl het gisteren een mooie zonnige warme dag was, is het vandaag helemaal anders. Het is bewolkt, koud en af en toe miezert het. Vervelend, want voor vandaag plannen we een boottocht tot onder de watervallen. We steken de grens over naar Brazilië (gaat redelijk vlot) en komen daar aan de andere kant van de Rio Iguazú terecht die de grens vormt tussen beide landen. We merken meteen dat het hier helemaal anders is dan aan de Argentijnse kant. Dat we hier een mooi overzicht zou krijgen van de muur van watervallen, hadden we al gelezen. Omdat we dat ‘overcrowded’ gevoel van gisteren wat wilden vermijden, zorgen we dat we weer bij opening van het park ter plaatse zijn. Helaas is het hier nogal op z’n Amerikaans georganiseerd. Je moet in een bus stappen, wordt dan naar een stop verder gevoerd en dus kom je in grote groep aan aan de start van de korte trail. Je loopt elkaar heel de tijd voor de voeten en moet zelfs in rijtjes wachten om foto’s te kunnen nemen op de begeerde plaatsen. Het zicht is mooi, maar het ‘wauw’-gevoel van gisteren is er vandaag wel een beetje af.
We zouden geen Hermanskes zijn als we in dit voorgeprepareerde-iedereen-in-hetzelfde-rijtje-gedoe, geen ontsnappingspoging deden van de platgetreden paden. Het is nochtans allemaal erg onschuldig begonnen. We willen naar een plaatsje gaan met een klimmuur, zoals aangeduid op het plan. De weg blijkt echter geblokkeerd, maar een beetje verder lijkt er toch een padje de juiste richting uit te gaan. We besluiten dat weggetje te nemen en komen in een stuk park terecht met gebouwen die duidelijk al een tijdje niet meer worden gebruikt. Vanuit dat stuk vertrekt er nog een trail door de jungle, die vol blaren ligt en waar af en toe een boom over ligt. Het avontuur trekt aan en dus lopen we het pad helemaal af. We komen op een open plateau uit die duidelijk ook buiten gebruik is momenteel. Wel de perfecte plaats om onze picknick op te eten zonder het risico te lopen aangevallen te worden door de ‘coatis’ (wasbeertjes) die maar al te goed weten op welke plaatsen ze eten van de toeristen kunnen gaan afsnoepen.
Na onze sneaky lunch te hebben genuttigd, besluiten we terug te keren naar de platgetreden paden. Als we boven aankomen, botsen we recht op een parkwachter. Oeps! “De kinderen moesten dringend pipi doen”, was ons leugentje om bestwil. Hij slikt het…


Onze laatste stop is de boottocht. Het is nog steeds fris en nat, maar we gaan er toch voor.
Ingepakt in plastieken regenfrakskes en met een zwemvest rond onze nek worden we in een speedboot geleid van 2x200PK (info voor de mannen 😉) waarmee we de sterke stroming trotseren. We varen tot aan een 2-tal watervallen waar we lekker onder gedoucht worden. De regencape werkt, want na 20 min komen we zo goed als droog terug uit de boot. “Supercool!”, roepen de kinderen in koor. “Gaan we nog ‘ns?”

Morgenvroeg terug naar BA, weer wat strijden om onze wagen en hopelijk (ijdele hoop?) morgen BA buitenrijden per Defender?! Fingers crossed.

Barbara

image

Nous n’avons pas encore la Defender, donc on démarre à Iguazú en avion. Iguazú se trouve dans le nord d’Argentine, sur la frontière avec le Brazil et le Paraguay. Dans cette jungle se trouve un des plus beaux groupes de cascades du monde.
On peut les visiter dans les deux parc nationaux du Brazil et d’Argentine.
Dimanche matin nous sommes tôt à l’entrée du Parc National, côté Argentine. Nous commencons un des plusieurs promenades qui nous permettent d’admirer cette merveille de nature. Les sentiers nous emmenent vers le haut des 10-aines de cascades en toutes formes, largeurs et forces, mais les sentiers passent également à l’hauteur différent de tout les cascades possibles. Vu qu’on était parti tôt le matin, nous avons le ‘privilège’ (ou en tout cas, nous avons se sentiment 😊) de marcher presque seul sur les chemins et de profiter à fond des vues spectaculaires. Oui, nous sommes bien gâter!
Nous traversons la rivière pour nous promener sur une petite île qui nous permet de voir les cascades de très près et de…. devenir bien mouillé. Il fait beau, il fait chaud, ca fait du bien de se trouver la tout près d’une cascade énorme.
Nous prenons le picknick sur cette île parce qu’il n’y a pas de ‘coatis’ (ratons laveur) ici qui sont partout présents pour piquer la nourriture des touristes. Apparemment nous nous sommes installés à côté du nid d’un lézard. Il n’est pas dangereux ni intéressé à notre nourriture. Ouf.

L’après midi on se dirige vers ‘la gargante del diablo’ ou bien ‘la gueule du diable’. Ceci est une cascade énorme en circle et il flux 62 million de litres d’eaux par seconde. La force est spectaculaire. Malheureusement les sentiers sont débordés et il faut se battre pour avoir une vue sur ce magnifique spectacle.

Après un jour dans ce parc, d’avoir marcher et escalader des dixaines de kilomètres, d’avoir vu des dixaines de cascades en toute beauté, nous retournons vers notre airbnb, cuisinons et nageons (jouons) dans la petite piscine de la maison.
Demain nous allons visiter le côté Brézilien.

Nous partons tôt pour être au parc national côté Brazil à l’heure d’ouverture. Nous devons d’abord passer la frontière Argentine-Brazil mais ca se passe facilement. Etant tôt dans le parc, nous esperons de passer les premieres heures en tranquillité (rélative), mais l’organisation dans ce parc est organisée à l’américaine. Pas de promenades dans des sentiers chacun à son rythme, mais tout le monde est mis dans un bus qui roule d’arrêt à arrêt. On se débarque avec 50 autres touristes pour une petite promenade au ‘viewpoint Brazil’. D’ici nous avons un apercu sur la totale des cascades. Malheureusement le temps est mauvais (gris, froid, même un peu de pluie de temps), dommage parce qu’on planifie une promenade en bateau en desous des cascades.

On se laisse pas faire et monte dans ce bateau, armé avec des imperméables en plastique on passe une aventure inoubliable. On fonce dans la Rio Iguazú avec un speedboat de 2x200pk (info pour les hommes 😉) et on se fait doucher en dessous de 2 cascades. Comme des vrais poules mouillées on sort du bateau, mais en dessous nos plastiques, nous sommes rester secs!

Ah oui, nous serions pas des Hermans si on ne chercherions pas l’aventure. C’était quand-même imprévu. La carte du parc indique un mur d’escalade et les enfants ont envie de grimper. Le premier sentier vers ce site était bloqué, mais le deuxième était (moitié) accesible. On continue la route pour arriver dans un coin qui est clairement plus utilisé depuis un temps. Mais le sentier de dans le jungle part de là. L’aventure nous attire donc nous le suivrons. Découvert de feuilles mortes et parfois d’un arbre, nous suivrons le sentier jusq’au bout. Le sentier s’arrête à un autre coin dans le parc abondonné. L’endroit idéale pour notre picknick.
On prend un autre chemin pour arriver de nouveau sur la route principale. Pas de chance, au momemt même qu’on sort de la route fermée, un gardien de parc

Après un deuxième jour dans un environnement splendide, nous retournons à Buenos Aires pour aller chercher la voiture. Demain, nous serons finalement en route. Espérons!!

Hasta luego!

Barbara

5 reacties op ‘Iguazú!

  1. omama chantal schreef:

    Geduld is een mooie deugd! We duimen dat het verhaal van de auto vlug in orde komt. Intussen hebben jullie al wel een heel mooi stukje natuur gezien. Ik vermoed dat dit in het lessenpakket zit? :-). Blijf genieten!!!
    dikke knuffel

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s